Poglavlje 28 – Kako je postala kolokradica

„Srećom pa ovde ne slave i Srpsku (ili što bi Njuz.net rekao crnogorsku Maternju) Novu godinu“ pomislila je jutros devojka sa brdovitog Balkana i čilo skočila u svoj prvi, pravi, radni dan u ovoj godini. Dobrovoljno se prijavila da bude „čuvarstepe u zimskomperiodu“ te je provodilaprethodnedugedane u povremenomobilaskusnegompokrivenoggradilištaiuglavnom u debelomneradu. Čaknijetrebalani da pišeteobavezneizveštajezaKomitetkojeinačepišesvakogdanai u kojimauživa. Čula je da su 4 njenaprethodnikasmenjenajersuimizveštajibilišturiineuoptrebljivi. „E pa drugoviizKomiteta, sprem’ te se. Došlavam je VI lička Ionakona blog ne mogu, e sad ćete da me čitate“.

PrethodnidanibilisuidealnoutočištezauvekspremnugospođicuSetu. Jučesu se bašdružile. Došla je s mirisomBohoromekšivačanaduksericikojunije do sad ovdeoblačila (jer  to je onajtanki, letnjiduksićštoslužisamokaoodbrana od komaraca). Da bi uništilaituposlednjuSetinuoazu, obukla je jutrosbaštajduksićikrenula da nakupimaterijalazaizveštaj.

„Svitanje u snegompokrivenojstepi. Da, to je odličanpočetak. Da im dam do znanja da samzoromobišlagradilište“.

Stigla je do rekeArysinepreglednestepebaš u pravommomentu. Smetalisujojkomadićiledanašoferci, te je izašla da ihskloni. Nijenizakoračila u sneg, kad je čulakako se njen „gangam style” auto zaključava. U prvomsekundupaojoj je napametfotoaparatkoji je ostaozaključanunutra…a ondaredom – jakna, ključ od auta, telefon, ključ od kuće…..A onosviće. Nikadlepše.

Na -26 stepa je izranjala u dan, a valjdatakonijebilohladnoniBajagidok je čakao Tamaru.

I onda je trčalaitrčalakrozonajsneg u (pre)kratkim UGG čizmicamakojesu se izuvaleiostajale u snegu.Stigla je do puta, prolazilisuautomobiliiona u onomletnjemduksiću, zajapurena od trčanjaiborbesačizmicama, krene da stopira. Kad je staoprvi, setila se da ne znaniruski a kamolikazaški…..“vrtazakrita, mašinarabota“. Kakvamašinakakvavrata, upadaj mala.Vidiona  daćeteškoobjasniti da nijeonanakojuličii da će pre peškestići do 45 km udaljenoggradanegoštoćeobjasniti. Srećom,  poovimmirnimkrajevimačestokružipolicijaioni je odvezošepravo u policijskustanicu. Tamo je dobilaičajićebeipravonajedanpoziv :- ) Nijeznalaničijibrojalisetila se magičnerečiKomitetkoja je otvorilarešetkastavrataiona je opetugledala (zubato) sunce. Vozilisu je kaKomitetu, uznjenonasumičnoizbacivanjesvihpoznatihiruskihikazaškihreči s naglaskomna  „napravo, nadesno, nalijevo, prema“ itako je uspela da zbunipolicijutesustigli do njenogprijatelja (ivozača) Borisa. „On uveksvereši, iovoće“. I bitako. Boris je (skočivšiizkineskefoteljekoju mu je kupilazaNovugodinuiizkojeočiglednonijeodtadaustao) policajceodmahpotkupioinjegovomLadomzaputiše se njihdvoje da traže kola. Zna Boris da onanemapojimagdesu kola teni ne pita, skreće s puta, tražitragove u snegu, razmišlja. Našlisuih, jošuveksuradila. Boris ih je takoveštoobio da joj bi jasno da njendobrivozačimamnogovišeživotanegštoteblageočikazuju. Naučio je kakose to radi, a da bi bilasigurna da je naučilakad je stiglakući (namerno se preskačedeo da je ostalabezbenzinausputjer se ne smatra da je to pričevredno) obila je odmahjedandžip.Imakomšiju, sabašvelikimdžipomiona se svaki put kadgavidiseti one (poučneiistinite) priče o slonuimišuistalnojojsamojednamisao u glavi „ auhhhmišićumalikoliko je malikad je džipmorao da budetoliki?“. Komšijaizgledačitamislite je baš ne voliistalnojojostavljakese s đubretomispredvrata. Danasopet. Samoštoona sad znakako da otvoridžipismestiđubre u njega, gde mu je imesto.

Duksićuglavnomviše ne mirišenaBohorisva seta je prošla. OvajdanvišenećepamtitinipoMitinipoUžicunipobarskojpruzinegoponovojveštini – obijanju kola.

Po preciznimproračunimanjenogocaostalo je jošsvegaparadana do potpuneprilagodbenanovusredinuijoštačno 12 do dolaskaprvoggostakojizbogsvojehrabrostiodsadadobijaime Bond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAp.sHvalaPokretuotpora. Bitka se nastavlja! Cenzuramorapasti!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Kazahstanovanje. Zabeležite stalnu vezu.

20 reagovanja na Poglavlje 28 – Kako je postala kolokradica

 1. ivinsvet kaže:

  Ово је прва ствар коју сам прочитала данас. Кад овако почне дан, нема трика да буде лош 🙂
  Значи, боравак у Рекох-Стану (како то каже Ироније) добар је за едукацију на свим пољима. Кад би ти у Мајци Србији научила да обијеш кола у пар секунди 😉
  Мирис Бохора је елиминисан, г-ђица Сета испраћена код неког другог, чизмице остале на ногама, уверила се у гостопримство полиције – рекла бих да ти је одлично протекао први радни дан у 2013. 😉

  п.с. „ auhhhmišićumalikoliko je malikad je džipmorao da budetoliki?“ – иста реакција кад видим претерано габаритно возило :-))))

  • kornat kaže:

   Hahhaha , sto volim kad naidjem na istomisljenicu 🙂

   Da, prosli su praznici, prvi dan protekao odlicno, Seta je presla na drugoga (nek mu je Bog upomci), a Deda Mrazarbajev je ponovo postao paranoicni deda koj cenzurise WP 😦 Zao mi zbog njega, vec sam bila spremila Odu zahvalnosti. Ostaje uskracen pesme kakvu ni sam sebi ne bi smislio, a mene evo..ipak sam tu 🙂 Ja nisam luzer, a on nek razmisli 🙂

 2. oblogovan kaže:

  Kakav dan, hah… Ali, stvarno… “Da im dam do znanja da sam zorom obišla gradilište“. I policiju, i Borisa i autoput, i sneg… 🙂 Dobro, lako je meni da se smejem, ali, ako nisi navukla neku prehladu ili ne daj Bože nešto gore, onda je smejanje ok… (Naravno da nije zlurado) Zar ne…?

 3. ironijexl kaže:

  Kad nasTupi preokret otpora cenzura mora pasti kroz prozor 🙂

  • kornat kaže:

   Od poroka i od strasti Krili smo se ti i ja Prozor nocas mora pasti Glasila je naredba.. (Galija, „Bez naslova“, ne nadjoh na YouTube da nam pustim Bane Moj genijalni :)) A cenzuri pevam onu -Tupa si ko glup carQ!

   p.s Uskoro ce opet (drzavni) praznik – 8.Mart….pa cu svratiti do tebe 🙂

  • kornat kaže:

   Sad sam cula da je Pokret otpora uveo neku novu igru – spajanjereci….Ne vidim nista (dalje od gmailinboksa), ali sigurna sam da ce i cenzura dici ruke od mog bloga 🙂 Verujem u preokret otpora i drzim otvorene prozore 🙂

 4. nena3110 kaže:

  Tu sam da te podržim.
  Hrabraisposobnavrednaidobrodušna morašuspetiuzpomoćprijatelja.
  Pozdrav!

 5. pal kaže:

  Jel ovo namerno bez razmaka? Da nisam na bolovanju nikad ga ne bi procitala..ovako sam si dala vremena…izvrsno Nale…falis nam… nemam srca da raskitim boric jos 🙂

  • kornat kaže:

   Draga Pal, opet sam ti u mraku cenzure te je ovo postavio Pokret otpora. Ne vidim, nemam pojima sta su mi uradili od price, ali verujem da znaju sta rade. U svakom slucaju neko ce pasti – il’ cenzura ili ja 🙂 U najavi je niz nekih zanimljivih dogodovstina, steta bi bilo da ja (is)padnem 😀 Pomagaj, spasi me prav(n)o !

 6. Lugar kaže:

  Jedva pročitah. Bitno da se sve na najbolji mogući način okončalo. 🙂

 7. Ovo spajanje reči je odlična ideja! Bravo za pokret otpora…a dan koji si opisala, zapravo ovako na pisan zvuči kao dobar dan iako je bio pun problema, bogatija si za jedu veštinu, nikad se ne zna kad može zatrebati 🙂 a i na pravi način si se oprostila od sete 🙂 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s