Čudni rit 2 i Der Steppenwolf

Kože čitave, nakon duga puta, stigao je zec do stepe, a ono tamo, neočekivano – srpski vuk. Shodno svom geografskom poreklu i ovaj je sa dve prirode- vučijom i srpskom. Nailazio je zeko već na tolike ljude koji su u sebi imali mnogo šta pseće, lisičije, riblje ili zmijsko, ne osećajući zbog toga naročitih teškoća. Kod tih ljudi, eto, čovek i lisica ili čovek i riba životarili su jedno pored drugog ne nanoseći jedno drugom bol, čak i pomažući jedno drugom, i kod mnogih ljudi koji su doterali daleko i kojima zavide pre su postigli uspeh lisica i majmun negoli sam čovek. To je svima, pa i zeki, poznato. Sve je ovo on, kod Hesea pročitao. Eto, svako ima svoj udes, i ničiji nije lak i sve to zeka shvata. Shvatio je i Mocarta i Harmsa. Sa sto hiljada figurica životne igre otpočeo je opet svoju igru protiv patnje i besmislice želeći da ovaj put igra još bolje. I taman kad se zeko zaigrao, tamo na Kraj sveta, u sred mirne zime, u Čudnom ritu zatresao se led.

Medved koji se prejeo mednog soka, izašao je iz svoje rupe iako mu je Selja(k) lepo rekao : „Miske, nemoj da se petljaš u puteve“.

Medi valjda udario šećer u onu prazninu gde je obično, i čoveku i životinjama mozak te opet  udario po rečima „logika“, „krucijalno“ i čitavom nizu drugih termina iz latinskog, starogrčkog, novoengleskog i na žalost, najmanje srpskog jezika i reče:

„Angažovati hitno Dispute Adjudication Board da uhvati onog (un)professional behaviouralnog  zeca koji je (mis)understanding  sve,  te je dao tigru štuku. Ovaj je potom  dobio zatvor i zato ne cvetaju više borov(n)ice u šumi. Zbog toga je pobožna lisica doživela štetu jer je izostao (do)prinos borov(n)ica za rakiju i time su (in)direktno pogođeni i zdravstvo i školstvo i poluputogradnja i svi masterbekovski planovi“.

I dok je zeko pokušavao da shvati upotrebu zagrada u (un)professional i (mis)understanding, javili su mu:

„Ej bre zeko, nemoj da se primaš ko prebranac, šalilo se meda. Oprostio je Đura što te je tukao, ali nauči malo bolje pravila i zakone igre !“

A zeka zna… jedino zakon prirode može da mu pomogne (Bože me oprosti, i ipak, daleko bilo), ali tako je. I šta mu drugo preostaje nego samo da se smeje i da se pita ma gde je bre nestalo to Poštenje?

nakraj sveta

 
*ovu basnu nadahnuli su Hese, MilanČe, BraniSlava, Đole Varenika mlađi i  Nikola Kojo te im se ovom prilikom zahvaljujem. I naravno hvala PokretuOtpora koji je ovo objavio…Igra se nastavlja, imam  100 000 figurica 🙂
 
 
**Photo by Biljana Ustić : biljanaustic.com/2012/11/11/nostalgia-end-of-the-world/
 
 
Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Otpad ili škart. Zabeležite stalnu vezu.

10 reagovanja na Čudni rit 2 i Der Steppenwolf

  1. oblogovan kaže:

    A ja nisam siguran da imam ijednu… Khkhkh… Svejedno, iz pokreta javljaju da ti je ovaj tekst pravo remek delo i poručuju da se ne ističeš preterano jerbo će te prepoznati… 😛
    (Razrešenje šifre – uživao…)

  2. Negoslava kaže:

    Neke novine insinuiraju da će se onome još neko pridružiti. Objavile mu i sliku. Šta će onda biti s Projektom, pitanje je sad.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s